26 Nisan 2013 Cuma

MİLAS SALI PAZARI

MİLAS SALI PAZARI YAŞATILMALIDIRPDFYazdırE-posta
Milas, “Salı Pazarı”yla daha canlı ve hareketlidir. Pazar, Milas’ın tarih ve kültür kenti kimliğinin bir parçası ve yansımasıdır. Orada, yöresel giyim-kuşam şekillerinden örnekleri görmek, yörenin yetiştirdiği ürünlerin her çeşidini bulmak mümkündür. Salı günleri Milas, bir panayır ve şölen havasına bürünür.   Milas pazarları; Milas’ın bitki coğrafyasının, yemek kültürünün, Milas topraklarının verimliliği ve bereketinin bir göstergesidir adeta…

“Milas Pazarı”nın tarihi 1800’lü yıllara kadar uzanır. 19. Yüzyılda Milas’a gelen ünlü İngiliz gezgin Turner, notlarında, Milas pazarından çok etkilendiğini yazar. Turner, o yıllarda Pazar günleri kurulan Milas pazarına; çevre köylerden meyve, sebze, çanak, çömlek ve hayvan getiren birçoğu Türk olan insanların geldiğini anlatır. 
“Milas Salı Pazarı”, gazetecilerin de ilgisini çeker ve ulusal basında pazarla ilgili geniş ve övgü dolu yazılar çıkar sık sık. Milas pazarındaki ürün bolluğu, onların tazeliği, bu ürünlerin damak zevkine uygunluğu, özellikle yabancıların ilgisini çeker. Milas Pazarı, bu özellikleriyle adeta bir çekim merkezidir… Milas pazarının,  kendisine özgü nostaljik ve otantik bir yapısı vardır. Bu yapı biraz da psikolojiktir, bu psikoloji insanı çeker ve etkiler…
Milas Salı Pazarı, eskiden beri sorun olmuş, mevcut belediye yönetimleri, burada çeşitli düzenlemeler yapmak istemişlerdir… Sayın Ali Doğan Serçek döneminde, burada çok katlı pazar binası yapılmak istenilmiş; uzmanların ve kanaat önderlerinin tepkisi üzerine bu proje hayata geçirilememişti. Daha sonra Sayın Hürol Önder döneminde, şimdiki uzay çatılı pazar yapıldı. Bu proje de hiç tartışmaya açılmadı, 2009 yerel seçimleri öncesinde, “Ben yaptım oldu” mantığıyla yapıldı ve bir bakıma “seçim kondu” oldu bu düzenleme… Hiç de kullanışlı olmayan, “Salı Pazarı”nın ruhuna ve kentin kimliğine uygun düşmeyen bir çalışma ortaya çıktı. Şimdi de bunun yerine bir başka çok katlı pazar projesi burada uygulanılmak isteniyor…
Belediyemizin, kent kimliğini korumaya yönelik güzel çalışmaları var. Hazırlanılan projeler tek tek uygulamaya konuluyor. Belediye tarafından kentle ilgili yapılacak çalışmalarda ve hazırlanılan projelerde; Milas’ın tarih ve kültür kenti kimliğine uygunluk sağlanmasına özen gösterilmelidir. Bir yanda kentin tarihi ve kültürünü korumaya yönelik çalışmalar yapılırken ve bu çalışmalar takdir alırken, diğer yandan bu anlayışa 180 derece zıt bir çalışmanın da içine girilmelidir. Kent yaşamına ilişkin olarak yapılacak çalışmaların bütününde, bu bütünün kendi içinde, iç tutarlılığı sağlanılmalıdır. Kent için güzel işler yapılırken, aynı zamanda o güzel çalışmaları gölgede bırakan olumsuz işler yapılmamalıdır. 
Belediyemiz yönetimi tarafından pazar yerinde, çok katlı bir pazar binasının yapılmak istenilmesi uzun süredir kamuoyunda tartışılıyor. Bu konu, Milas Kent Konseyi, “Kent Kimliği-Tarihi Doku-İmar ve Kentsel Gelişim Komisyonu”nda görüşüldü ve buraya hiç bina yapılmaması konusunda görüş birliğine varıldı. Komisyonun raporu, Kent Konseyi Yürütme Kuruluna sunuldu. Bu konuda, Mimarlar da pazaryerinde yapılaşmaya karşı çıkmaktadırlar.
Geçmiş dönemlerde, belediye başkanları, boş buldukları yerlere bina dikmeyi, bir şey yapmış olmanın ve başarının ölçüsü olarak gördüler. Sayın Ünal Çetin döneminde, Demirciler Meydanına, o bina konduruldu. Sayın Ali Doğan Serçek zamanında, TANSAŞ binası, parkın içine ve yaya kaldırımının üstüne yapıldı. Böylece şehrin içindeki, park daraltılmış oldu. Hacı İlyas Meydanına, “Halı Pazarı” niyetiyle o görüntü yapıldı. Bu yapılan şey zamanla işlevsellik kazanmadığı için şimdi belediye tarafından yeni bir proje doğrultusunda yıkılacak… Aslında tüm bunlar yapılırken(Halı Pazarı, uzay çatılı Salı Pazarı) tartışılsaydı, “ben yaptım oldu” anlayışıyla hareket edilmesiydi, bunların yıkılmasından dolayı kamunun kaynakları da çar-çur edilmemiş olacaktı. Her şeyi baştan konuşup-tartışarak, en güzele ve en iyiye varmak gerekiyor. Akıl, akıldan her zaman üstündür ve kolektif aklın uygun gördüğü şeyi yapmak da, en doğru olanıdır. 
“Milas Salı Pazarı”nda bir düzenleme yapılmalıdır ama bu oraya çok katlı bir “ucube yapı” kondurarak değil, “Salı Pazarı”nın ve kentin kültürel kimliğine uygun düşen projeler yapılmalıdır. Bu konuda yardım alabileceğimiz çok sayıda uzman kişi çevremizde bulunmaktadır. Ayrıca ÇEKÜL’ün uzmanlarından da yardım istenilse, onlar da deneyimlerinin süzgecinden geçirerek bize en güzel olanını önereceklerdir mutlaka.   ÇEKÜL’ün önderliğinde kurulan “Tarihi Kentler Birliği”nin ilk kurucuları arasında yer alan Milas Belediyesinin, böyle bir yanlışa imza atmamasında ve imajına uygun düşen davranışı ortaya koymasında yarar var.
Pazardaki sıkışıklığı aşmak içinse çözümler var. Sebze-meyve pazarı şimdiki yerinde kalır. Bunun dışındaki pazarcılar da, bu pazarın hemen bir adım ötesindeki, Hal Binasının karşısındaki otopark alanına taşınarak, pazar esnafı için bu şekilde bir gruplandırma yapılabilir. 
Ben, partilim belediye başkanının, bu kent için güzel şeyler yapmasını isterim. Yaptıklarından övgüyle söz edilmesi, takdir edilmesi, hem bir partili hem de bir kentli olarak beni mutlu eder, sevindirir; yaptığı yanlış işlerden dolayı eleştirilmesi, hakkında kötü söz söylenmesi ise, beni üzer… Seçilmesi için çalıştığım, çalışmalarında her zaman kendisine destek verdiğim Belediye Başkanımız Sayın Muhammet Tokat’ın, pazar yerine çok katlı bina kondurma düşüncesini bir kez daha gözden geçirmesini, uzmanların görüşlerine ve bu kentin kanaat önderlerinin düşüncelerine değer vermesini diliyorum.  Eğer böyle yaparsa, kazanan, önce kendisi sonra da Milas olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder